» Grootste aanbod zitmaaiers » Altijd in de buurt

Maaimethodes zitmaaiers - mulchen, opvangen of uitwerpen?

Zitmaaiers worden met verschillende maaimethodes aangeboden. Wat is nu de meest geschikt manier van maaien voor mijn tuin? Moet ik kiezen om het gras te verzamelen? Of is mulchen de meest verstandige methode? Hieronder bespreken we de mogelijke maaimethoden met de belangrijkste voor- en nadelen.

Mulchen

Mulchen

Mulchen, BioClip of mulching is vaak de beste manier om het gazon te onderhouden. Wil je jouw gazon in een perfecte staat houden met mulchen? Dan moet je in het hoogseizoen het gras minstens 2 keer per week maaien.

Bij mulchen wordt het gras nadat het gemaaid is gehakt tot heel fijne stukjes die weer op het gazon terechtkomen. Deze fijne stukjes gras beschermen het gazon en zijn een goede voedingsbodem voor het gras.

Mulchen, de voor- en nadelen

De voordelen van mulchen zijn:

 • De wortels van het gras worden beschermd tegen te grote hitte in de zomer
 • Vocht wordt beter vastgehouden
 • De groei van onkruid wordt geremd
 • Het fijne gras haksel composteert en dient als voedingsstof

Nadelen van mulchen zijn de volgende punten:

 • Het gras moet met regelmaat gemaaid worden, in het hoogseizoen betekent dit twee keer per week maaien.
 • Het gazon oogt iets rommeliger dan wanneer het gras opgevangen wordt. De meeste stukjes gras vallen tussen de sprieten op de bodem. Desondanks zullen er altijd stukjes gras bovenop het gras blijven liggen.
 • Voor weiden en ruiger gras is dit geen geschikte methode. Het gras kan hier beter uitgeworpen worden, bijvoorkeur met een machine die aan de zijkant uitwerpt.

Afhankelijk van de machine wordt de mulchkit standaard meegeleverd, is deze optioneel beschikbaar of is de machine niet geschikt voor mulchen.

 • Bekijke alle zitmaaiers met de (optionele) mogelijkheid om te mulchen.

Oprapen of opvangen

Wil je een onberispelijk gazon en heb je niet de tijd om 2 keer per week te maaien? Een gazon waarbij alle grasresten na het maaien keurig opgeruimd zijn. Dan kies je voor een zitmaaier met grasopvang mogelijkheid. Naast het gemaaide gras worden ook andere restanten zoals takjes en bladeren van het gazon verwijderd met een opvangsysteem. De nadelen van deze maaimethode zijn dat je vaker het gazon moet besproeien en dat de maaitijd aanzienlijk langer kan zijn dan bij mulchen of uitwerpen.

Opvangen van gras, de voor- en nadelen

Hieronder sommen we de voor- en nadelen van het opvangen van het gemaaide gras nog eens op. De voordelen zijn:

 • Een onberispelijk gazon, geen grasresten die het beeld verstoren.
 • Je hoeft niet te vaak te maaien. Ook in het hoogseizoen is het prima om maar 1 keer per week te maaien

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het grasopvangen, hieronder kort samengevat:

 • Het maaien kost meer tijd, Het legen van de grasopvangzak zorgt ervoor dat het maaien zo'n 30% meer tijd kost. Lees meer over maaisnelheid.
 • Het is nodig om het gazon vaker bij te mesten en het gazon is kwetsbaarder omdat de beschermende werking van de mulch ontbreekt.
 • Bekijke alle zitmaaiers met de (optionele) mogelijkheid om het gras op te vangen.

Uitwerpen

Het gemaaide gras wordt bij deze methode aan de achter- of zijkant uit de machine geworpen. Een deflector is noodzakelijk om het keurig in een strook uit te werpen. Wanneer je langer of ruiger gras hebt is dit de meest geschikte maaimethode. Vooral een zijlossende zitmaaier is zeer geschikt om langer gras te maaien. Bij het uitwerpen is het goed mogelijk om na het maaien nogmaals over het gazon te rijden om het gras te verzamelen of om het gras te mulchen.

Uitwerpen van het gemaaide gras, de voor- en nadelen

De voordelen van het gras direct uitwerpen zijn:

 • Hoge werksnelheid, je verliest geen tijd met het legen van de grasopvangzak.
 • Zeer geschikt voor het maaien van lang gras in bijvoorbeeld een weide of boomgaard.

Deze maaimethode heeft natuurlijk ook een aantal nadelen. Zo moet je denken aan:

 • Het gras blijft bovenop het gazon liggen. Dit komt de kwaliteit van het gazon niet ten goede en oogt "slordig".
 • Wanneer je gras na het maaien apart gaat mulchen of oprapen dan kost het erg veel extra tijd.

Wat kan ik nu het beste kiezen?

Welke maaimethode je het beste kunt gebruiken hangt af van meer dan wat hierboven genoemd is. Zo spelen de kwaliteit van jouw gazon en het seizoen mee. Je zult merken dat in de praktijk een combinatie van de verschillende maaimethoden het meest praktische is. Daarom is het ook aan te bevelen om voor een machine te kiezen die meerdere methoden combineert. Een zogenaamde 3-in-1 (mulchen, uitwerpen en opvangen) maaier is verstandige en veilige keuze, al dan niet met een mulchkit als extra optie.