» Grootste aanbod zitmaaiers » Altijd in de buurt
Maaibreedte zitmaaier - kies de juiste

Maaibreedte zitmaaier - kies de juiste

Zitmaaiers zijn er in vele verschillende maaibreedtes, grofweg van 60cm tot 140cm. De maaibreedte is een van de belangrijkste indicatoren hoe snel je kunt werken. Hierbij geldt, hoe breder het maaidek des te sneller het werk gaat en des te eerder je klaar bent. Daarnaast maakt het uit hoe hard de grasmaaier kan rijden, hoe harder hoe sneller het maaien gaat. Verder werkt een wendbare machine in de praktijk sneller dan een minder wendbare machine. Tenslotte hangt het ook weer sterk van je tuin af. Heb je een rechthoekige gazon of juist een gazon met veel bochten, bomen en perken? Ook moet je bedenken dat het legen van de grasopvangzak tijd kost, mulchen of uitwerpen is vaak sneller. Zoals je ziet, er zijn nogal wat factoren die invloed hebben op de maaisnelheid. Desondanks kunnen we je een indicatie geven hoe snel je kan werken met een gegeven maaibreedte.

Maaibreedte en maaimethode maken uit

Laten we 2 voorbeeld situaties vergelijken om een idee te krijgen tussen verschillende maaimethodes en de snelheid van werken.

  1. Voorbeeld 1: gegeven een zitmaaier met een maaibreedte van 76cm. Er is gekozen om het gras op te vangen. Met deze machine kun je in 1 uur 1.400m2 maaien inclusief 7 keer de grasopvangzak legen.
  2. Voorbeeld 2: neem ook een maaier met een maaibreedte van 76cm. Wanneer de maaimethode mulchen of uitwerpen is wordt het gras niet opgevangen maar direct over het gazon verspreid. Dan kan je in 1 uur 2.000m2 maaien. Dat is aanzienlijk meer dan bij het opvangen van het gemaaide gras, zoals bij voorbeeld 1.

Omgeving en obstakels

Een breder maaidek heeft natuurlijk het grote voordeel dat het maaien sneller gaat. Helaas heeft een grotere breedte niet alleen voordelen. Zo moet je bedenken dat de zitmaaier ook door alle doorgangen en tussen alle obstakels in je tuin door moet. Het is dus belangrijk om te bepalen wat de smalste doorgang in je tuin is. Juist daarom kan het verstandig zijn om voor een smallere machine te kiezen, of wordt je zelfs gedwongen om een smalle zitmaaier te kiezen. Goed om te weten dat een zijworp maaier breder is dan een achteruitworp machine omdat de deflector ook aan de zijkant van het maaidek gemonteerd is en extra breedte geeft.

Tip, wanneer je ook hoog gras wilt maaien van bijvoorbeeld een weide of boomgaard dan is de maaibreedte van minder groot belang. Dan gaat het er vooral om dat je een stevige machine hebt met voldoende vermogen.

Grote oppervlakten maaien

Promow Res Lc 7 Gang Large

Wanneer je grote oppervlakten moet maaien dan zijn er ook weer andere mogelijkheden om het gras te maaien. Wat dan een geschikte methode is, is geheel afhankelijk van het terrein. Wanneer je een golf green of sportveld moet maaien kan een kooimaaier die getrokken wordt een interessante optie zijn. Hiermee zijn maaibreedtes tot 3,5 meter mogelijk. Reken maar dat je hier snel mee kunt maaien! Dit type is alleen geschikt om grote oppervlakten dunner en niet te lang gras te maaien. Wanneer je ruiger terrein wilt maaien dan is het verstandiger om voor een tractor of een zero-turn maaier te kiezen.

Overzicht van maaisnelheden

Om de verschillende maaibreedtes en maaimethodes te kunnen vergelijken hebben we hieronder tabel met per maaibreedte het te maaien aantal vierkante meters per uur. Hierbij gaan we uit van een eenvoudig te maaien gazon met een normale graslengte. Een goed startpunt om te bedenken welke maaibreedte het beste past bij jouw situatie.

Maaibreedte Opvangen en legen (m2/uur) Mulchen of uitwerpen (m2/uur)
76 cm 1.400m2 2.000m2 > bekijk deze zitmaaiers
96 cm 1.700m2 2.500m2 > bekijk deze zitmaaiers
107 cm 2.000m2 2.800m2 > bekijk deze zitmaaiers
137 cm 2.400m2 3.500m2 > bekijk deze zitmaaiers